آیا دندان های عقل روی درمان ارتودنسی تأثیر می گذارند؟
آوریل 15, 2025
پروگناتیسم یا جلو زدگی فک
می 21, 2025

در این نوشته می خوانید:

رتروگناتیسم فک پایین یک ناهنجاری رایج صورت است. بسیاری از افراد را تحت تأثیر قرار می دهد و به عنوان عقب رفتگی فک پایین شناخته می شود. مشخصه ویژه آن رشد ناکافی فک پایین است.

این وضعیت باعث اوربایت قابل توجه و مال اکلوژن کلاس 2 می شود. علاوه بر تأثیر بر ظاهر، می تواند مشکلات عملکردی قابل توجهی ایجاد کند. این مشکلات می توانند بر کیفیت زندگی افرادی که از آن رنج می برند تأثیر منفی بگذارند.

رتروگناتیسم فک پایین چیست؟

رتروگناتیسم فک پایین یک ناهنجاری صورت با وضعیت عقب فک پایین است. این وضعیت بر زیبایی صورت تأثیر می گذارد و می تواند باعث بروز مشکلات عملکردی شود. اینها شامل مشکلات تنفسی و آپنه خواب هستند.

تعریف رتروگناتیسم یا عقب رفتگی فک پایین

رتروگناتیسم فک پایین زمانی رخ می دهد که فک پایین عقب تر از فک بالا باشد. این ممکن است به دلیل رشد نامناسب استخوان فک باشد. در نتیجه، ناهماهنگی بایت رخ می دهد. همچنین باعث ایجاد نمای نامتناسب صورت می شود.

ویژگی ها و پیامدهای رتروگناتیسم فک پایین

افراد مبتلا به رتروگناتیسم فک پایین می توانند ویژگی ها و پیامدهای مختلفی داشته باشند:

  • تغییرات در زیبایی صورت، با چانه عقب رفته و ظاهری “صورت کوتاه”.
  • مشکلات تنفسی، مانند آپنه خواب، به دلیل انسداد مجاری هوایی فوقانی.
  • مشکلات در هضم و بلع، زیرا عقب بودن موقعیت فک می تواند بر عملکرد زبان و عضلات دهان و صورت تأثیر بگذارد.
  • اختلالات مفصل فکی گیجگاهی (TMJ) که ممکن است باعث درد، کلیک یا قفل شدن فک شود.
  • مال اکلوژن کلاس 2 که مشخصه ویژه آن جلو آمدگی فک بالا و عقب رفتگی فک پایین است که تراز صحیح دندان ها را مشکل می کند.

این پیامدها می توانند به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی تأثیر بگذارند. بسیار مهم است که برای اصلاح این وضعیت به دنبال درمان باشید. این امر زیبایی صورت و عملکرد دهان و تنفس را بهبود می بخشد.

رتروگناتیسم فک پایین چیست؟

رتروگناتیسم فک پایین چیست؟

علل رتروگناتیسم فک پایین

رتروگناتیسم فک پایین علل مختلفی دارد. متداول ترین آنها میراث ژنتیکی و عادات ایجاد شده در دوران کودکی هستند. این عوامل بر رشد هماهنگ فک تأثیر می گذارند.

عوامل ژنتیکی و ارثی

استعداد ژنتیکی علت اصلی رتروگناتیسم فک پایین است. ژن ها بر رشد استخوان فک تأثیر می گذارند. تغییرات در این ژن ها می توانند باعث رشد ناکافی فک پایین شوند. رشد بیش از حد فک بالا نیز ممکن است رخ دهد. این ناهنجاری ها از والدین به فرزندان به ارث می رسند. این وضعیت، الگوهای خانوادگی را در بسیاری از موارد رتروگناتیسم فک پایین توضیح می دهد.

از جمله وضعیت هایی که باعث بروز این وضعیت می شوند عبارتند از:

  • میکروزومی نیمه صورت، وضعیتی که در آن یک نیمه از صورت آنطور که انتظار می رود رشد نمی کند.
  • آسیب های صورت مانند جراحی، بریدگی، شکستگی استخوان های صورت یا آسیب های دیگر.
  • سندرم ناگر، یک بیماری ژنتیکی که بر رشد دست ها، بازوها و صورت شما تأثیر می گذارد.
  • سندرم پیر رابین، وضعیتی که بر رشد فک و صورت شما تأثیر می گذارد.
  • سندرم تریچر کالینز، یک گروه ارثی نادر از بیماری هایی است که چشم، گوش، استخوان گونه یا فک شما را تحت تأثیر قرار می دهد.
شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  آیا فک شما می تواند روی دندان های شما تأثیر بگذارد؟

عادات و شرایط ایجاد شده در دوران کودکی

برخی عادات خاص دوران کودکی در ایجاد رتروگناتیسم فک پایین نقش دارند. در بین آنها تعدادی برجسته هستند، از جمله:

  • مکیدن انگشت: مکیدن طولانی مدت انگشت شست می تواند رشد فک پایین را تغییر دهد. این عادت با ظاهر عقب رفته فک ارتباط دارد.
  • تنفس دهانی: تنفس مزمن از راه دهان می تواند باعث پایین بودن وضعیت زبان شود. این باعث چرخش عقبی فک پایین می شود و با رتروگناتیسم ارتباط دارد.
  • بلع غیر معمول: یک بلع نابالغ می تواند فشار نامناسبی به فک وارد کند. این امر رشد طبیعی آنها را مختل می کند.
  • استفاده طولانی مدت از پستانک: استفاده بیش از حد از پستانک پس از 2 تا 3 سالگی بر رشد فک تأثیر می گذارد.

سایر علل کمتر شایع عبارتند از تروما، تومورها و آرتریت روماتوئید. همچنین سندرم های ژنتیکی وجود دارند که بر رشد جمجمه و صورت تأثیر می گذارند. شناسایی زود هنگام این عوامل برای جلوگیری از بروز مشکلات در آینده بسیار مهم است.

رتروگناتیسم فک پایین چیست؟

رتروگناتیسم فک پایین چیست؟

عواقب عقب رفتگی فک پایین

رتروگناتیسم فک پایین بر زیبایی صورت تأثیر می گذارد و باعث عوارض عملکردی می شود. ممکن است باعث آپنه خواب، مشکلات گفتاری و دیسفاژی شود. همچنین می تواند باعث اختلالات TMJ، دندان قروچه و مشکلات دندانی شود.

حفره های دندانی، بیماری لثه، سوء تغذیه، آپنه خواب، اختلالات TMJ (مفصل فکی گیجگاهی) از جمله پیامدهای رتروگناتیسم هستند.

تغییرات در زیبایی صورت

رتروگناتیسم فک پایین به وضوح هماهنگی صورت را تغییر می دهد. این وضعیت تعادل نیمرخ را به هم می ریزد، با چانه کمی برجسته و ظاهر “صورت کوتاه”. این تغییرات می توانند بر عزت نفس و اعتماد به نفس افراد تأثیر بگذارند.

مشکلات عملکردی مرتبط با رتروگناتیسم فک پایین

رتروگناتیسم فک پایین می تواند چندین مشکل عملکردی ایجاد کند. این موارد عبارتند از:

  • آپنه خواب: فک عقب رفته می تواند راه های هوایی را در طول خواب مسدود کند.
  • دیسفاژی: بلع و خوردن غذا را دشوار می کند زیرا بر هماهنگی عضلات تأثیر می گذارد.
  • مشکلات گفتاری: بر بیان برخی حروف و صداها تأثیر می گذارد و در تلفظ مشکل ایجاد می کند.
  • اختلالات TMJ: مال اکلوژن می تواند روی مفصل بار اضافی وارد کند و باعث درد و کلیک شود.
  • دندان قروچه: می تواند عادت به فشردن دندان های شما را تقویت کند و باعث فرسایش و درد شود.

ارتباط بین رتروگناتیسم فک پایین و مال اکلوژن کلاس 2

رتروگناتیسم فک پایین با بایت کلاس 2 مرتبط است. در این حالت دندان های مولر فک بالا در مقابل دندان های فک پایین قرار می گیرند. این باعث می شود که دندان های فک بالا در مقابل دندان های فک پایین بسته شوند. بایت کلاس 2 یک اوربایت بیش از حد ایجاد می کند. می تواند مشکلات عملکردی و زیبایی مرتبط با رتروگناتیسم فک پایین را تشدید کند.

پیامد توصیف
تغییرات زیبایی نیمرخ صورت متعادل نیست، چانه نه چندان برجسته، ظاهر “صورت کوتاه”
آپنه خواب انسداد راه هوایی در هنگام خواب به دلیل عقب بودن موقعیت فک
دیسفاژی مشکل در بلع و خوردن غذا به دلیل تغییر در هماهنگی عضلات درگیر
مشکلات گفتاری مشکلات در بیان صداها و وضوح گفتار
اختلالات TMJ اضافه بار روی مفصل فکی گیجگاهی باعث درد، کلیک و سایر علائم می شود
دندان قروچه عادت به فشردن یا ساییدن دندان ها، که می تواند باعث فرسایش دندان ها و سایر مشکلات دندانی شود
شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  فرنوم، فرنکتومی و بهترین زمان انجام آن در طول ارتودنسی

رتروگناتیسم چگونه تشخیص داده می شود؟

ارتودنتیست ها معمولاً رتروگناتیسم را در طول معاینه فیزیکی تشخیص می دهند. همچنین ممکن است بخواهند از تصاویر رادیوگرافی سفالومتریک با اشعه ایکس (نوعی اشعه ایکس دندان) استفاده کنند. این نوع تصاویر نمای جانبی کل سر شما را نشان می دهند. ارتودنتیست می تواند از این تست تصویربرداری استفاده کند تا ببیند چگونه فک های بالا و پایین شما روی هم قرار می گیرند. پزشک اطفال کودک شما ممکن است متوجه رتروگناتیسم شود. اما در بسیاری از موارد تا دوران کودکی یا نوجوانی تشخیص داده نمی شود.

رتروگناتیسم چگونه تشخیص داده می شود؟

رتروگناتیسم چگونه تشخیص داده می شود؟

درمان هایی برای اصلاح رتروگناتیسم فک پایین

چندین گزینه برای درمان رتروگناتیسم فک پایین وجود دارند. انتخاب به شدت و سن بیمار بستگی دارد.

برای کودکان و نوجوانان مبتلا به رتروگناتیسم خفیف، بریس ها، هدگیر و سایر درمان های ارتودنسی می توانند موقعیت فک ها را در حین رشد اصلاح کنند. ممکن است پس از توقف رشد استخوان فک، آنها به عمل جراحی نیاز داشته باشند یا خیر.

اگر رتروگناتیسم شدید – و فک کاملاً رشد کرده دارید – جراحی اصلاحی ممکن است بهترین گزینه باشد. این تنها راه برای تغییر ساختار اسکلتی شما پس از توقف رشد فک است (معمولاً در سنین 14 تا 18 سالگی). جراحی ارتوگناتیک برای موارد جدی بسیار مؤثر است. این فرایند اندازه و موقعیت فک بالا و فک پایین را اصلاح می کند. به تعادل بهتر صورت و اکلوژن مناسب دست می یابد.

منتوپلاستی mentoplasty  برجستگی چانه و زیبایی لب پایین را بهبود می بخشد. در برخی موارد، ارتودنسی ممکن است برای تنظیم مجدد دندان ها و فک کافی باشد.

ابزارهای جلو آورنده فک پایین ابزارهای قابل جابجایی سفارشی هستند. آنها می توانند مکان فک پایین را به جلو تغییر دهند و هم ترازی و عملکرد را بهبود بخشند.

بسیاری از افراد مبتلا به رتروگناتیسم به ترکیبی از جراحی فک و ارتودنسی نیاز دارند. از ارتودنتیست خود بپرسید که چه چیزی برای وضعیت شما بهتر است.

تشخیص زود هنگام رتروگناتیسم فک پایین برای بدست آوردن نتایج بهتر بسیار مهم است. در کودکان و نوجوانان، مداخله به موقع می تواند از اقدامات تهاجمی تر جلوگیری کند. حتی در افراد بزرگسال، جراحی ارتوگناتیک جراحی پیشرفته و پیوند استخوان گزینه های مؤثری هستند. این درمان ها می تواند کیفیت زندگی بیماران مبتلا را بهبود بخشد.

درمان های زیر مستقیماً به رتروگناتیسم نمی پردازند. اما ممکن است به مدیریت عوارضی مانند آپنه خواب و مشکلات گفتاری کمک کنند:

سؤالات متداول

رتروگناتیسم فک پایین چیست؟

رتروگناتیسم فک پایین یک ناهنجاری استخوان دندانی صورت است. فک بالا به دلیل رشد ناکافی در جلوی فک پایین قرار گرفته است. این باعث ناهماهنگی بایت و نیمرخ نامتناسب صورت می شود.

علل رتروگناتیسم فک پایین چیست؟

علل اصلی وراثت ژنتیکی و عادات ایجاد شده در دوران کودکی هستند. اینها شامل مکیدن انگشت شست، تنفس دهانی مزمن و بلع غیر معمول هستند. علل دیگر عبارتند از ناهنجاری های مادرزادی و برخی از سندرم های ژنتیکی. آلرژی و عملکرد ضعیف تنفسی نیز می تواند در این امر نقش داشته باشد.

عقب رفتگی فک پایین چه پیامدهایی دارد؟

افراد مبتلا به رتروگناتیسم فک پایین ممکن است از آپنه خواب و مشکلات گفتاری رنج ببرند. آنها همچنین ممکن است دیسفاژی و اختلالات مفصل فکی گیجگاهی (TMJ) را تجربه کنند. پیامدهای دیگر عبارتند از دندان قروچه، فشردگی دندان ها و فرسایش ناهموار دندان ها. مال اکلوژن کلاس 2 یکی دیگر از عوارض شایع است.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  چالش های نخ دندان کشیدن و راه های برطرف کردن آنها

مال اکلوژن کلاس 2 چیست؟

مال اکلوژن کلاس 2 یک تغییر دندانی است که با رتروگناتیسم فک پایین همراه است. اولین دندان های مولر فک بالا در جلوی دندان های فک پایین قرار می گیرند. این باعث می شود که هنگام بستن دهان، دندان های فک بالا در مقابل دندان های فک پایین قرار بگیرند. این وضعیت بر بایت و ظاهر صورت تأثیر می گذارد.

چه درمان هایی برای اصلاح رتروگناتیسم فک پایین وجود دارند؟

درمان شامل جراحی ارتوگناتیک کلاس 2 و منتوپلاستی است. این جراحی اندازه و موقعیت فک بالا و فک پایین را اصلاح می کند. منتوپلاستی برجستگی چانه و زیبایی لب پایین را بهبود می بخشد. ابزارهای ارتودنسی و جلو آورنده فک پایین نیز می توانند مؤثر باشند.

چگونه ابزارهای جلو آورنده فک پایین می توانند به درمان رتروگناتیسم فک پایین کمک کنند؟

ابزارهای جلو آورنده فک پایین، ابزارهای متحرک سفارشی هستند. آنها به تغییر موقعیت فک پایین رو به جلو کمک می کنند و هم ترازی را بهبود می بخشند. این ابزارها در موارد رتروگناتیسم خفیف تا متوسط فک پایین ​​استفاده می شوند. آنها می توانند عملکرد و ظاهر صورت را بهبود بخشند.

آیا می توان از رتروگناتیسم پیشگیری کرد؟

شما معمولا نمی توانید از رتروگناتیسم جلوگیری کنید – بخصوص اگر ژنتیک باعث آن شده باشد. اما درمان زود هنگام می تواند شدت آن را کاهش دهد و خطر بدتر شدن علائم را کاهش دهد. اگر فرزندتان انگشت شست خود را می مکد یا زبانش را به دندان های خود فشار می دهد، سعی کنید زودتر این عادت ها را تغییر دهید. اگر به پیشنهاداتی در مورد نحوه انجام این کار نیاز دارید، با دندانپزشک یا ارتودنتیست صحبت کنید.

اگر این شرایط را داشته باشم چه انتظاری می توانم داشته باشم؟

رتروگناتیسم یک بیماری خطرناک یا تهدید کننده زندگی نیست. اما در برخی موارد می تواند باعث درد، مشکلات تنفسی و سایر عوارض شود. اگر رتروگناتیسم خفیف دارید، ممکن است به درمان نیاز نداشته باشید. موارد شدیدتر به ارتودنسی یا جراحی نیاز است. ارتودنتیست می تواند به شما بگوید که از شرایط خود چه انتظاری داشته باشید.

چه زمانی باید به ارتودنتیست مراجعه کنم؟

در صورت بروز موارد زیر به ارتودنتیست مراجعه کنید:

  • مشکلات تنفسی
  • مشکل در غذا خوردن
  • درد فک یا صدای کلیک
  • اختلالات خواب

این موارد ممکن است به رتروگناتیسم یا شرایط مشابه اشاره کنند.

چه سؤالاتی باید از ارتودنتیست خود بپرسید؟

در اینجا چند سؤال وجود دارند که ممکن است بخواهید از ارتودنتیست بپرسید:

  • رتروگناتیسم من چقدر شدید است؟
  • آیا به درمان نیاز دارم؟
  • گزینه های درمانی من چیست؟
  • مزایا و معایب جراحی فک چیست؟
  • چگونه می توانم علائم خود را مدیریت کنم؟

تفاوت بین رتروگناتیسم، میکروگناتیسم و اوربایت چیست؟

رتروگناتیسم با میکروگناتیسم متفاوت است. فرد مبتلا به میکروگناتیسم چانه کوچکی دارد. فرد مبتلا به رتروگناتیسم چانه متوسطی دارد، اما فک او در موقعیت اشتباه قرار دارد. رتروگناتیسم همچنین با اوربایت متفاوت است، وضعیتی که در آن دندان های فک بالای شما بیش از آنچه باید روی دندان های فک پایین شما همپوشانی دارند.

سخن پایانی

ممکن است فکر کنید که چانه عقب رفته شما یک مشکل زیبایی است. اگرچه ممکن است این موضوع برای شما صادق باشد، اما مهم است که بدانید در برخی موارد می تواند باعث مشکلات سلامتی شود. درمان ممکن است فک شما را به تراز خود بازگرداند تا دندان های شما آنطور که باید در کنار هم قرار گیرند. اگر نگران هستید که ممکن است رتروگناتیسم داشته باشید، در صحبت کردن با یک ارتودنتیست تردید نکنید. آنها اینجا هستند تا به شما کمک کنند تا بفهمید دقیقاً چه اتفاقی دارد می افتد و بهترین گزینه ها را با شما کشف کنند.

0/5 (0 نظر)
0/5 (0 نظر)
دکتر سولماز جلایر
دکتر سولماز جلایر
دکتر سولماز جلایر پس از طی دوره راهنمايي،دبیرستان و پیش دانشگاهی در مدارس استعدادهای درخشان (تيزهوشان) با کسب رتبه ممتاز در کنکور سراسری سال 1382 وارد مقطع دکترای دندانپزشکی شد و در سال 1388 با کسب مدرک دکترای عمومی دندانپزشکی از دانشگاه علوم پزشکی گیلان فارغ التحصیل گردید. در ادامه در سال 1391 با قبولی در آزمون دستیاری دندانپزشکی، دوره تخصصی را در گرایش " ارتودنسی و ناهنجاری های فک و صورت " در دانشگاه علوم پزشكي قزوين آغاز نمود و پس از اتمام اين دوره 4 ساله، موفق به اخذ بورد تخصصي ارتودنتیکس گردید. ایشان از سال 1395 به عنوان استادیار و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل مشغول به فعاليت بوده و علاوه بر فعالیت های پژوهشی-آموزشی،در مطب شخصی خود در شهر اردبیل مشغول خدمت رسانی به هموطنان عزیز هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code