در این نوشته می خوانید:
اهمیت داشتن دندان های صاف و مرتب برای داشتن لبخندی زیبا بر هیچ کس پوشیده نیست. عده زیادی از افراد تمایل دارند برای مرتب کردن دندان های خود اقدام به درمان ارتودنسی کنند، با این وجود عده ای ممکن است به خاطر احساس اضطراب و استرس از این درمان چشم پوشی نمایند و یا در حین درمان به دلیل استرس زیاد با شکست روبهرو شوند. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا با تاثیر استرس روی درمان ارتودنسی و روش های مقابله با آن و راه های کاهش استرس درمان ارتودنسی آشنا شوید.
یکی از مهم ترین تاثیراتی که استرس در طول درمان ارتودنسی روی افراد می گذارد، احتمال بروز دندان قروچه یا همان سایش دندان ها روی هم است. بیشتر افراد هنگام عصبانیت یا مواجهه با یک حس ناخوشایند و استرس زیاد دندان های خود را روی هم فشار می دهند. دندان قروچه می تواند موجب آسیب رسیدن به مینای دندان شود و همچنین چنانچه فرد در حال درمان ارتودنسی باشد می تواند به دستگاه های ارتودنسی ثابت و متحرک فشار آورده و آن ها را بشکند و یا از جای خود حرکت دهد.
علاوه بر این دندان قروچه حساسیت دندان ها به غذاهای سرد و گرم را افزایش می دهد و این مسئله خصوصاً برای افراد در طول مدت درمان ارتودنسی آزاردهنده خواهد بود. یکی از بدترین تاثیرات دندان قروچه نیز احتمال بروز اختلالات مفصل گیجگاهی فکی یا همان TMJ است. در اثر بروز اختلالات مفصل گیجگاهی فکی بیمار با درد شدیدی در ناحیه دهان و دندان و فک ها روبرو خواهد شد.
زخم های دهان گاهی اوقات در اثر ضعیف شدن بدن و نقص دستگاه ایمنی ایجاد می شود. برخی مواقع افراد به دلیل استرس و اضطراب زیاد در ناحیه دهان و دندان خود دچار زخم می شوند و گاهی اوقات نیز به خاطر استرس، زبان یا بخش داخلی گونه های خود را گاز می گیرند و از این طریق موجب ایجاد زخم در ناحیه داخل دهان خواهند شد. چنانچه زخم در داخل دهان فردی که در طی درمان ارتودنسی قرار دارد ایجاد شود، می تواند موجب بروز احساس ناراحتی هنگام تماس با براکت ها یا سیم های ارتودنسی شده فرد را به شدت آزار دهد.
علاوه بر این خوردن و آشامیدن با وجود زخم داخل دهان برای افراد دشوار خواهد بود و این مسئله برای کسی که در حال درمان ارتودنسی است به مراتب سخت تر می شود. با توجه به اهمیت بالای رعایت بهداشت دهان و دندان برای افرادی که در حال درمان ارتودنسی هستند، مسواک زدن یا استفاده از دهانشویه برای ضدعفونی کردن دهان در کسانی که زخم دهانی دارند، به شدت موجب احساس درد و ناراحتی خواهد شد.
به طور کلی وجود استرس در هر بیماری موجب می شود فرایند بهبود به کندی انجام شود. این مسئله برای افرادی که تحت درمان ارتودنسی قرار دارند نیز اتفاق می افتد و استرس می تواند موجب تشدید زخم های داخل دهان و طولانی شدن روند درمان ارتودنسی شود. چنانچه بیمار در مدت درمان ارتودنسی مشکلات جانبی مانند پوسیدگی دندان و زخم های دهان و دندان و بیماری های لثه داشته باشد، استرس می تواند وضعیت را وخیم تر کند و مدت زمان ترمیم و بهبود را طولانی تر نماید.
احساس استرس موجب می شود بسیاری از افراد به سراغ غذاهای ناسالم بروند. علاوه بر این ولع خوردن غذا به میزان زیاد خصوصاً غذاهای شیرین و اسیدی یکی از بدترین تاثیرات استرس روی رژیم غذایی افراد است. این رویه می تواند موجب افزایش پوسیدگی دندان ها و التهاب و عفونت در لثه ها شود و چنانچه فردی در حال درمان ارتودنسی باشد این استرس می تواند با تغییر رژیم غذایی موجب تاثیرات ناخوشایندی روی دهان و دندان فرد بشود.
استرس می تواند افراد را وادار به انجام حرکات و عادات نامناسب نماید. به عنوان مثال برخی از افراد در صورتی که دچار استرس شوند ناخن های خود را می جوند و یا دچار دندان قروچه میشوند. گاهی اوقات نیز در اثر تجربه استرس مراقبت های بهداشتی را کنار می گذارند. در صورتی که فردی تحت درمان ارتودنسی باشد کنارگذاشتن مراقبت های بهداشتی دهان و دندان مانند مسواک زدن می تواند موجب بروز مشکلات جانبی و آسیب رسیدن به دندان های فرد شود.
در مدت زمانی که افراد تحت درمان ارتودنسی قرار دارند می توانند با انجام روش هایی استرس خود را کاهش دهند. در ادامه به هر یک از این روش ها اشاره خواهد شد.
همه این افراد در طول زندگی خود در شرایط مختلف استرس را تجربه می کنند. استرس به اندازه کم یکی از مواردی است که می تواند فرد را برای رسیدن به اهداف تشویق کند، اما استرس بیش از اندازه افراد را تحت فشار روانی قرار می دهد و تاثیر منفی در موفقیت در زندگی آن ها خواهد داشت.
این مسئله در طول مدت درمان ارتودنسی نیز تاثیرگذار است، زیرا استرس بیش از اندازه می تواند مدت زمان درمان ارتودنسی را افزایش دهد. در نتیجه پس از گذشت زمانی بیمار در اثر خستگی و استرس زیاد بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی انجام نمی دهد و همین امر موجب بروز پوسیدگی دندان و بیماری های لثه شده، تاثیرات جبران ناپذیری روی سلامت دهان و دندان فرد خواهد گذاشت. پس مدیریت استرس و کنترل آن یکی از مهم ترین مسائل، قبل، حین و پس از اتمام درمان ارتودنسی خواهد بود.