در این نوشته می خوانید:
دلایل مختلفی برای کاربرد درمان ارتودنسی وجود دارد که هر کسی با توجه به شرایط خود ممکن است یکی از گزینههای درمانی را انتخاب کند. برخی افراد دارای مشکلات فکی-دندانی بسیار جزئی هستند، در حالی که برخی دیگر مشکلات فکی جدیتری دارند. حالا جالب است بدانید که آمار استفاده از درمان ارتودنسی در همه کشورهای دنیا رو به افزایش است و برای سنین مختلف مانند نوجوانی و بزرگسالی امکان استفاده از آن وجود دارد.
معمولاً دندانپزشک عمومی اولین کسی خواهد بود که کاربرد درمان ارتودنسی را به شما پیشنهاد میدهد. اگر این اتفاق بیفتد، به یک متخصص ارتودنسی یا ارتودنتیست قابل اعتماد ارجاع داده میشوید تا روند درمان ارتودنسی خود را دنبال کنید. اما اگر میخواهید بدانید که این روش درمانی برای چه مشکلاتی استفاده میشود، در ادامه با ما همراه باشید.
انواع مختلفی از لوازم و تجهیزات درمان ارتودنسی ممکن است به عنوان گزینه درمانی به شما پیشنهاد شود. به طور کلی گزینهها در دو دسته ابزارهای ثابت و متحرک قرار میگیرند. هر دو گروه برای کارهایی مانند حرکت دادن دندانها و همچنین آماده سازی عضلات فک انجام میدهند تا به مرور زمان دندانها در وضعیت ثابت و مناسب قرار گیرند و عضلات هم باعث نگهداری فک در وضعیت طبیعی شوند.
کاربرد درمان ارتودنسی به این صورت است که فشار نسبتاً زیادی روی دندانها و سراسر فک شما وارد میشود که این فشار به مرور زمان باعث حرکت دندانها به محل دلخواه ارتودنتیست میشود. بسته به اینکه شرایط دندانها و مشکلات دهان و دندان شما تا چه حد شدید باشد، ممکن است ارتودنتیست اصرار به استفاده از یک روش خاص نسبت به سایر شیوهها داشته باشد. در مطالب قبلی در مورد انواع تجهیزات ارتودنسی به صورت ثابت و متحرک صحبت کردیم و در اینجا نیازی به مطرح کردن آنها نیست. اما به طور کلی میتوان آنها را برای مشکلات مختلفی به کار برد.
شاید شما هم مانند بسیاری از بیماران علاقه زیادی به گوگل و جستجو در آن داشته باشید، اما تنها متخصص ارتودنسی حاضر است به شما بگوید کدام گزینه درمانی مناسب است و کدام یک مناسب نیست. در واقع ارتودنتیست تاریخچه پزشکی و دندانپزشکی شما را همراه با معاینات بالینی و مشاوره در اختیار میگیرد و شما را در مسیر درست قرار میدهد. به طور کلی، کاربرد درمان ارتودنسی برای ۱۲ مشکل زیر است:
اوربایت به حالتی گفته میشود که تقریباً دندانهای فرد حالت مخفی پیدا میکنند و دندانهای فک پایین دیده نمیشوند. این مشکل به این دلیل است که دندانهای جلویی فوقانی کمی جلوتر از حالت طبیعی خود هستند و در نتیجه سطح کامل دندانهای پایین را میپوشاند.
آندربایت در حقیقت حالت متفاوت و معکوس اوربایت محسوب میشود. در این حالت دندانهای تحتانی شما نسبت به حالت استاندارد جلوتر هستند و به طور کامل یا به صورت جزئی سطح دندانهای فوقانی را میپوشانند. برای تشخیص این مشکل میتوانید حالت طبیعی و استراحت فک خود را جلوی آینه ببینید که معمولاً دندانهای فوقانی شما پشت دندانهای فک پایین قرار میگیرند.
اپن بایت یک حالت خاص و منحصر به فردتر نسبت به دو مورد قبل است. این حالت زمانی اتفاق می افتد که هنگام بسته شدن فک و اصطلاحاً گاز گرفتن، فضایی بین دندانهای جلو یا دندانهای اطراف به وجود میآید. اگر شما با زبان پشت دندانهای خود را لمس کنید، متوجه میشوید که در قسمتهای مختلف آن نوع بازشدگی وجود دارد که هم در جویدن غذا مشکل ساز است و هم به مرور زمان باعث درد در عضلات فک میشود.
فاصله بین دندانی یک دلیل فوق العاده دیگر برای کاربرد درمان ارتودنسی است و نشان دهنده وجود فاصله بیش از حد بین دندانها و به طور ویژه بین دندانهای جلو است. شکاف بین دندانی نسبت به حالت طبیعی بیشتر است و عکس العمل افراد مختلف نسبت به آن متفاوت است. برخی ممکن از آن را به عنوان یک ویژگی منحصر به فرد برای خود نگه دارند و برخی نیز از روشهای ارتودنسی برای درمان آن استفاده میکنند.
باور داشته باشید یا خیر، دندانها نقش غیرقابل انکار در حرف زدن شما دارند و سرعت حرف زدن شما را تحت تأثیر قرار میدهند. این چیزی است که شما ممکن است در حین حرف زدن با شنیدن صداهای خاص یا لکنت زبان ببینید. خوشبختانه این بیماری در اغلب افراد بهبود مییابد و کاملاً برطرف میشود. ارتودنتیستها برای این افراد کاربرد درمان ارتودنسی را پیشنهاد میدهند.
یکی از دیگر از بیماریهای مهم پزشکی و دندانپزشکی که باید درباره آن بدانید، آپنه خواب است. در این بیماری تنفس شما قطع میشود و گاهی این قطع شدگی ممکن است تا ۳۰ ثانیه یا بیشتر در هنگام خواب اتفاق بیفتد. کاربرد درمان ارتودنسی در این افراد کمک میکند که عکس العمل زبان و دندانها بهتر شده و مشکل آنها برطرف شود. البته ممکن است ارتودنتیست به صورت همزمان کارهای دیگری هم انجام دهد که در مطالب بعدی بیشتر به آنها خواهیم پرداخت.
متراکم شدن دندانها وقتی است که رشد دندانهای فرد نسبت به رشد فک او بسیار بیشتر باشد و در این حالت دندانها حالت جمع شدگی و نا مناسبی پیدا میکنند. این مشکل میتواند روی عملکرد طبیعی دندانها در جویدن و همچنین روی صحبت کردن فرد تأثیر منفی بگذارد و به همین دلیل ارتودنتیست سعی میکند که با کمک ابزارهای ارتودنسی یا حتی با استفاده از روش کشیدن دندان، تراکم را از بین ببرد.
یکی از محبوبترین دلایل برای کاربرد درمان ارتودنسی و ابزارهای مختلف آنها، کمک به صاف کردن دندانهای شما است. ممکن است شما به دلیل کج شدن دندانها یا به هر دلیل دیگری، اعتماد به نفس خود را از دست بدهید و از حضور در جمع واهمه داشته باشید. اما درمان ارتودنسی به شما کمک میکند تا این مشکل دهان و دندان خود را برطرف کنید و با یک لبخند زیبا و مناسب مواجه شوید.
دندان قروچه حالتی است که فرد بدون اینکه آگاهی داشته باشد یا کنترل خاصی روی آن داشته باشد، دندانهای فوقانی و پایین خود را به شدت به یکدیگر فشار میدهد و به مرور زمان خرد و شکسته میشوند. این کار اغلب در حالی انجام میشود که فرد در حال خواب است و حتی شدت گرفتن آن باعث میشود که فک بیمار به طور کامل زخم شود. دندان قروچه حتی میتواند منجر به مشکلات دیگری مانند آپنه خواب و TMJ شود و به همین دلیل ارتودنتیستها اصرار زیادی به درمان دارند.
اگر هنگام جویدن یا غذا خوردن درد دارید و یا مشکل خاصی را تجربه میکنید، مهمترین نشانه برای شماست که به یک متخصص ارتودنسی مراجعه کنید. اگرچه ممکن است برخی از مواد غذایی و نوشیدنیها مانند بستنی سرد یا سوپ داغ باعث احساس ناراحتی و حساسیت در دندانهای ما شوند، اما به طور کلی هنگام جویدن یا غذا خوردن نباید احساس درد داشته باشید. اگر چنین مشکلی برای شما به وجود بیاید، کاربرد درمان ارتودنسی در مورد شما صدق میکند.
این مشکل زمانی رخ میدهد که مرکز دندانهای جلویی فوقانی شما با مرکز دندانهای جلویی پایین شما مطابقت نداشته باشد. این روند ممکن است برای برخی از افراد آزاردهنده باشد و به دنبال استفاده از درمان ارتودنسی برای تصحیح آن باشند.
کراس بایت یکی دیگر از مشکلات مربوط به اختلالات بایت است که در هنگام استراحت فک، دندانهای فوقانی در مقابل دندانهای پایین قرار میگیرند و به نوعی آنها را میپوشانند. به طور کلی اگر روند قرارگیری دندانها نسبت به حالت طبیعی متفاوت باشد، درمان ارتودنسی بهترین گزینه است.
کاربرد درمان ارتودنسی فقط به یک یا چند مورد خاص محدود نمیشود و این متخصص ارتودنسی است که باید در مورد مشکل شما تصمیم گیری کند. اطلاعات ارائه شده در گوگل مناسب هستند، اما برای درک وضعیت دقیق خود حتماً با متخصص ارتودنسی در محل زندگی خود در تماس باشید.