َشل شدن و شکستن براکت ارتودنسی
نوامبر 15, 2020
اثرات دیابت بر ارتودنسی
نوامبر 29, 2020

ارتودنسی متحرک به یکی از روش های درمان ارتودنسی گفته می‌شود که قابلیت جدا شدن از روی دندان‌ها را داشته و بیماران می‌توانند آن را در مواقع مختلف برداشته و مجدد روی دندان‌های خود قرار دهند. در واقع ارتودنسی متحرک فشاری را روی دندان‌های شما اعمال می‌کند که روش اعمال آن نسبت به ارتودنسی ثابت متفاوت است.

در این مقاله قصد داریم روش ارتودنسی متحرک را به شما عزیزان توضیح داده و از مزایا و نکات پیرامون آن بگوییم. اگر شما هم جزو کسانی هستید که مایلید اطلاعات بیشتری در زمینه با ارتودنسی متحرک کسب کنید، تا پایان این بخش همراه ما باشید.

تعریف ارتودنسی متحرک

 ارتودنسی متحرک یکی از روش‌های ارتودنسی است که به کمک آن می‌توانید بی نظمی دندان‌ها را برطرف کرده و به عنوان مکملی برای روش ارتودنسی ثابت، زمینه را برای قرار دادن دستگاه ارتودنسی ثابت آماده کنید. با استفاده از دستگاه ارتودنسی متحرک خواهید توانست با حرکت دادن جزئی دندان هایتان، آن‌ها را صاف کرده و یکدست‌تر نشان دهید.

از جمله مواردی که دستگاه ارتودنسی متحرک در آن کاربرد دارد می‌توان به رفع نامرتبی خفیف دندان ها، بستن فضای بین دندان ها و رفع نامرتب بودن دندان‌های فک پایین اشاره کرد. ارتودنتیست ها در برخی موارد برای ایجاد نظم و هماهنگی بین دندان ها، از دستگاه ارتودنسی متحرک استفاده می‌کنند.

ارتودنسی متحرک

ارتودنسی متحرک

مزیت های استفاده از روش ارتودنسی متحرک

استفاده از دستگاه ارتودنسی متحرک مزایای زیادی را برای شخص استفاده کننده به همراه دارد. در ادامه به برخی از ویژگی‌های مثبت و مزایای روش ارتودنسی متحرک اشاره کرده ایم.

ارتودنسی متحرک روشی است که رعایت نکات بهداشتی در آن بسیار آسان‌تر از ارتودنسی ثابت می‌باشد. در واقع به دلیل آن که می‌توانید دستگاه ارتودنسی متحرک را در مواقع خاص از دهان خود خارج نمایید، از این رو قابلیت تمیز کردن راحت آن نیز وجود دارد. این شرایط برای روش ارتودنسی ثابت متصور نیست.

شستشوی دهان و دندان در روش ارتودنسی متحرک نسبت به روش ارتودنسی ثابت بسیار راحت‌تر و سریع‌تر صورت می‌گیرد. از این رو شما در روش ارتودنسی متحرک با مشکلات لثه‌ای بسیار کمتری روبرو خواهید شد. ابزارهایی که در ارتودنسی متحرک استفاده می‌شود را می‌توان به راحتی از دهان خارج کرد و تمیز نمود. به همین علت براکت های ارتودنسی متحرک از بهداشت بالاتری نسبت به براکت های ارتودنسی ثابت برخوردار هستند دستگاه ارتودنسی متحرک را می‌توان برای انجام فعالیت‌های روزانه مانند مسواک زدن، غذا خوردن، ورزش کردن و همچنین نواختن موسیقی از دهان خارج کرد در حالی که در روش ارتودنسی ثابت این کار امکان‌پذیر نیست.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  اثرات دیابت بر ارتودنسی

ارتودنسی متحرک دستگاهی است که از آن می‌توان به عنوان یک محرک رشد عالی فک برای کودکان در حال رشد استفاده کرد. دستگاه ارتودنسی متحرک می‌تواند بدون ایجاد فشار شدید در ناحیه فک و دندان ها، شکل و حالت دندان و فک را در سنین رشد به شکل بهتری تبدیل کند.

احتمال آسیب دیدن دندان‌ها در ارتودنسی متحرک، نسبت به ارتودنسی ثابت بسیار کمتر است. از این رو کسانی که نگران شکستگی دندان و آسیب به فک‌شان هستند، می‌توانند از روش ارتودنسی متحرک بجای ارتودنسی ثابت استفاده کنند. قابلیت استفاده از الاینر های شفاف و نامرئی در ارتودنسی متحرک وجود دارد. مشاهده نتیجه در ارتودنسی متحرک بسیار سریع‌تر از ارتودنسی ثابت است. به طوری که تنها پس از چند هفته می‌توانید تاثیر این دستگاه را در صاف و مرتب کردن دندان‌هایتان مشاهده کنید.

ارتودنسی متحرک

ارتودنسی متحرک

نکات مراقبتی در هنگام استفاده از ارتودنسی متحرک

به یاد داشته باشید کارهایی مثل تنظیم پلاک، ساخت قالب و همچنین تعویض دستگاه حتما بایستی توسط ارتودنتیست شما انجام شود. کوچک‌ترین دستکاری و تغییر در دستگاه ارتودنسی می‌تواند نتیجه را برای شما متفاوت رقم بزند. پیش از استفاده از دستگاه ارتودنسی متحرک، حتما از متخصص ارتودنسی نحوه صحیح گذاشتن و برداشتن این دستگاه را یاد بگیرد تا در طول استفاده از آن دچار مشکل نشوید.

به یاد داشته باشید برای اینکه نتیجه عالی را در طول استفاده از دستگاه ارتودنسی متحرک بدست آورید، بایستی دردهای احتمالی که از فرآیند درمان ناشی می‌شود را تحمل کنید. درد ناشی از ارتودنسی معمولا چند روز بعد از شروع درمان از بین می‌رود. بسیاری از افراد تصور می‌کنند چون دستگاه ارتودنسی متحرک قابل جدا شدن و جاگذاری است، بنابراین می‌توانند در تمام مواردی که مایل هستند آن را از دهان خود خارج نمایند. به یاد داشته باشید تنها در مواردی که دندانپزشک‌تان تائید می‌کند، می‌توانید پلاک را از دهان خارج کنید.

نکته دیگری که در مراقبت از ارتودنسی متحرک مطرح است، پاکیزگی پلاک ارتودنسی است. فراموش نکنید پلاک‌های دستگاه را باید حداقل روزی دو بار تمیز کنید تا آلودگی‌های احتمالی از آن زدوده شود. در طول استفاده از دستگاه ارتودنسی متحرک، از خوردن غذاهای بسیار شیرین و قندی، مواد غذایی چسبنده و همچنین نوشیدنی‌های گازدار مثل نوشابه خودداری کنید. این موارد باعث آسیب دیدن دندان‌ها و ضعیف کردن عملکرد دستگاه می‌شود.

ارتودنسی متحرک

ارتودنسی متحرک

معرفی انواع ارتودنسی متحرک

ارتودنسی متحرک که خود به عنوان یکی از انواع روش‌های ارتودنسی مطرح است، خود نیز دارای انواع دیگری می‌باشد. در این قسمت به معرفی انواع ارتودنسی متحرک پرداخته ایم. این روش‌ها با یکدیگر تفاوت‌های جزئی داشته و دندان پزشک شما با توجه به شرایطی که دندان‌هایتان دارد، یکی از انواع موارد ارتودنسی متحرک را که در قسمت زیر بیان کرده‌ایم استفاده می‌کند.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  کاربرد ارتودنسی چیست؟

ارتودنسی متحرک با پلاک نامرئی: همان طور که از نام این حالت مشخص است، در این مدل از ارتودنسی متحرک پلاک‌هایی شبیه به پلاستیک شفاف مورد استفاده قرار می‌گیرد. در صورت استفاده از پلاک نامرئی، دستگاه ارتودنسی متحرک را بایستی هر دو هفته یکبار تعویض کنید.

ارتودنسی متحرک با فنر: بسیاری از افرادی که اقدام به استفاده از دستگاه ارتودنسی متحرک می‌کنند، دارای دندان نامتوازنی هستند که در سمت عقب دهان آن‌ها قرار دارد. اگر یک یا چند دندان از دندان‌های مشکل دار شما در عقب دهان‌تان است، بهتر است برای منظم کردن و یکدست شدن آن‌ها از این مدل استفاده نمایید.

ارتودنسی متحرک با پلاک فانکشنال: ارتودنسی متحرک با پلاک فانکشنال حالت دیگری است که در روش ارتودنسی متحرک وجود دارد. از این حالت در صورتی که فک پایین بیمار عقب باشد و یا فک بالا جلوتر از فکر پایینی باشد استفاده می‌شود. در واقع ارتودنسی با پلاک فانکشنال برای عقب کشیدن فک بالا و جلو آوردن فک پایین بسیار کاربردی بوده و تاثیر آن روی فک از تاثیرش روی دندان‌ها بیشتر است. استفاده از این روش تنها در سنین رشد امکان پذیر است

تفاوت ارتودنسی متحرک و ثابت

ارتودنسی ثابت و متحرک دو روش معمول ارتودنسی است که تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند. اصلی‌ترین تفاوت ارتودنسی متحرک و ثابت در این است که در روش متحرک بیمار می‌تواند پلاک خود را طبق نظر دندانپزشک و در زمان‌های مخصوصی مثل غذا خوردن، ورزش کردن یا تمیز کردن دندان‌ها از دهان خارج کرده و پس از انجام دادن کار خود، آن را مجددا داخل دهان قرار دهد. همچنین در این روش به دلیل آن که از هیچ گونه چسبی برای چسباندن براکت ها به دندان استفاده نمی‌شود، بنابراین در پایان درمان اثری از رد براکت روی دندان‌ها باقی نمی‌ماند.

روش ارتودنسی متحرک معمولا برای سنین پایین‌تر مناسب بوده و ارتودنسی ثابت برای سنین بالاتر و هنگامی که دندان‌ها شکل و ساختار اصلی خود را پیدا کرده‌اند استفاده می‌شود. به یاد داشته باشید بهترین سن استفاده از ارتودنسی متحرک سن شش تا ده سالگی می‌باشد اما شما از ارتودنسی ثابت می‌توانید در تمام سنین استفاده نمایید.

با این تفاسیر، آیا ارتودنسی متحرک در سنین بزرگسالان هم موثر است؟

در قسمت قبل گفتیم که از روش ارتودنسی متحرک معمولا در سنین کودکی استفاده می‌شود. این موضوع به این معنی نیست که ارتودنسی متحرک برای بزرگسالان کاربرد ندارد بلکه این روش درمان برای بزرگسالان هم قابل انجام است اما نظر نهایی را بایستی از متخصص ارتودنسی استعلام کنید تا نتیجه دلخواه شما حاصل شود. چیزی که معمول است این است که ارتودنسی متحرک بیشتر در سنین کودکی و نوجوانی تاثیرگذار بوده و در این سنین با رشد فک و جهت دادن صحیح به دندان ها، به اصلاح ناهنجاری فک کمک می‌کند.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  ابزار فانکشنال هربست چیست و چه کاربردی دارد؟

در این بین لازم است به این نکته توجه داشته باشید که در سنین بزرگسالی به دلیل توقف رشد استخوان فک و دندان ها، سرعت جابجایی و تغییر ظاهری دندان و فک بالا نبوده و درمان بینظمی دندان‌ها و فک نیازمند طول درمان بیشتری است.

ارتودنسی متحرک

ارتودنسی متحرک

موارد استفاده از ارتودنسی متحرک

از ارتودنسی متحرک معمولا برای موارد زیر استفاده می شود.

مرتب کردن بینظمی و چرخش دندان

در واقع ارتودنسی متحرک روشی است که از آن برای مرتب کردن دندان‌هایی که دچار ناهنجاری‌های فکی-دندانی شده‌اند مورد استفاده قرار می‌گیرد. این یعنی دندان‌هایی که دچار ناهنجاری های شدید مثل اپن بایت یا دیپ بایت هستند نمی‌توان از این روش درمان استفاده کرد

درمان ناهنجاری‌های خفیف فک

همان طور که می‌دانید ناهنجاری فک یکی از ناهنجاری‌های متداولی است که افراد برای حل آن از روش ارتودنسی استفاده می‌کنند. دستگاه ارتودنسی متحرک برای افرادی که دارای ناهنجاری‌های شدیدی در فک خود هستند کاربرد چندانی نداشته و استفاده از آن اثر زیادی نخواهد گذاشت. پیشنهاد می‌کنیم برای رفع ناهنجاری‌های شدید مربوط به فک از درمان به کمک ارتودنسی ثابت استفاده کنید.

درمان ناهنجاری‌های فک بالا

روش ارتودنسی متحرک برای درمان ناهنجاری‌های فک بالا موارد کاربرد بیشتری نسبت به فک پایین دارد.  از آن جایی که استخوان فک‌های پایینی نسبت به بالایی پس از گذشت سنین پایین دچار استحکام بیشتری می‌شوند، از این رو ارتودنسی ثابت روش بهتری برای تغییر حالت آن می‌باشد.

جمع‌بندی نهایی

ارتودنسی متحرک روشی است که برای درمان نامرتبی‌های جزئی که در دندان و فک افراد وجود دارد به کار می‌رود.  این روش درمانی نسبت ارتودنسی ثابت از مزیت‌هایی برخوردار است که در طول مقاله به آن‌ها اشاره کردیم. مهم‌ترین ویژگی دستگاه ارتودنسی متحرک، قابلیت جداکردن آن از دندان‌ها و خارج کردنش از دهان در مواقعی است که تمایل دارید اعمالی مثل ورزش کردن، غذا خوردن و یا شست و شوی دندان‌هایتان را انجام دهید.

ما در این مطلب سعی کردیم به طور کامل به بررسی روش ارتودنسی متحرک و مباحثی که پیرامون آن مطرح است بپردازیم. از این که تا پایان همراه ما بودید از شما متشکریم. برای مطالعه مقالات آموزشی دیگر، از طریق منوهای سایت و لینک وبلاگ اقدام نماید.

0/5 (0 نظر)
0/5 (0 نظر)
دکتر سولماز جلایر
دکتر سولماز جلایر
دکتر سولماز جلایر پس از طی دوره راهنمايي،دبیرستان و پیش دانشگاهی در مدارس استعدادهای درخشان (تيزهوشان) با کسب رتبه ممتاز در کنکور سراسری سال 1382 وارد مقطع دکترای دندانپزشکی شد و در سال 1388 با کسب مدرک دکترای عمومی دندانپزشکی از دانشگاه علوم پزشکی گیلان فارغ التحصیل گردید. در ادامه در سال 1391 با قبولی در آزمون دستیاری دندانپزشکی، دوره تخصصی را در گرایش " ارتودنسی و ناهنجاری های فک و صورت " در دانشگاه علوم پزشكي قزوين آغاز نمود و پس از اتمام اين دوره 4 ساله، موفق به اخذ بورد تخصصي ارتودنتیکس گردید. ایشان از سال 1395 به عنوان استادیار و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل مشغول به فعاليت بوده و علاوه بر فعالیت های پژوهشی-آموزشی،در مطب شخصی خود در شهر اردبیل مشغول خدمت رسانی به هموطنان عزیز هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code